Pengikut

Ahad, 16 Mac 2014

Resepi Fritata telur

Ramai yang rekuess nak resepi Fritata saya ni... nampak menarik walaupun campak2 ikut sukahatikk saya je ni... meh saya share kat sini.. resepi sebanar saya tatau sebenarnya.. hahaha bajet kenkunon pandai... hahahaha blasahhhh je kalo x sedap jgn marah tauu ;P

untuk versi Diet ATKINS

Bahan A:
1. isi ayam (boleh gantikan dgn udang/daging cincang)
2. bawang merah3. bawang putih
3. cili api (ikut suka)
4. serbuk perasa megi secukop rasa/garam (ikut suka) jgn lebih sgt tauu.. diet kannn :P
5. minyak/butter

Bahan B:
1. Cauliflower - rebus hingga lembut
2. sayuran bayam/brokoli (ikut suka)

Bahan C:
1. Telur ayam (dipukul) ikut suka byk mana
2. Cheese 
3. Italian herbs (ikut suka)

Cara:
1. Panaskan myk dan tumis bawang merah+putih+serbuk perasa+cili, masukkan ayam dan goreng hingga masak. Panaskan butter sket dlm magic pan, masukkan telur yang di pukul sikit utk layer kan.. masukkan bahan B..then masukkan Bahan A yang dah masak tadi. Masukkan telur hingga habis...pastu taburkan italian herbs. Tutup dan masak dgn api perlahan, pastu terbalikkan pan tu. Last seblom hidang taburkan cheese. Siap!! nak senang campurkan semua bahan2 tu skali pun boleh...




untuk versi tak diet:

hanya tambahkan kentang jek..



selamat mencuba..

2 ulasan:

Cik Juju berkata...

uniknya nama resipi telur..nampak sedap :D

Nor Dila berkata...

salam kenal..sedapnye resepi ni,,sudi2 follow me.^_^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Selamat Ulang Tahun Sayang....