Pengikut

Rabu, 19 Mac 2014

Wednesday Wordless



Ahad, 16 Mac 2014

instantly removes blackheads dgn putih telur

ni petua paling senang dan murah!
sapa2 yang ada masalah blackheads tu... boleh cuba guna ni...
jimattttttttttt lagiii... hehehe

japp nanti dulu... meh baca apa khasiat putih telur untuk wajah ni:

1. putih telur mengandungi vitamin E yang sering digunakan untuk mengatasi kulit berminyak. 
2. menghilangkan parut jerawat. 
3. menghaluskan dan menganjalkan kulit 
4. melembutkan kulit 
5. melicinkan kuit 
6. mengecilkan pori 
7. mencerahkan wajah 



cara-cara:
1. wapkan wajah
2. ambil putih telur dan pukul hingga berbuih (bleh gak letak lemon sket)
3. sapu ke muka guna berus...nk guna jari pun boley..pastu tekapkan kapas muka.... kapas tu koyak nipis2 dulu.. tunggu hingga kering dlm masa 15 minitt.. dan tgk hasilnyaaa... huhuuu!! gerammmm2 tgk blackheads tu kluarrr... hahaha puas hati den!


Bersihkan masker dari wajah dengan menggunakan air sederhana suam. Lapkan muka dengan menggunakan tuala yang bersih. Gunakan ais batu untuk menutup pori-pori pada wajah. 


Tukar ke Umobile

welcome to me Umobile!

harap kali ni takde masalah lagi...
lepas P1 WImax
tuko
Maxis berukben..
lemmbabb gak line...
kali ni.. tukar
ke...

senangg hati takyah pk tiap2 bulan nak bayar bil bagai...
jimat di situ...
rasa nak guna baru topupp
ehh tp mmg gunaa punn...
dah laa jimatt
laju plak tu
hehehe..

ok UMOBILE..sila bayar kt saya ok!

 saya dah on intenet dari kul 9 pagi sampai petang ni..
semakk status kegunaan tak smp lagi 200MB.. siap on wifi 1 PC, 1 laptop dan 2 HP
tapi kalau maxis.. lajuu jerrr dia makann.. fohhh!!


just beli simkad RM15 then guna modem broadband maxis yang ada ni.. 
lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
jimatt.. huhu
kalau takde kene beli b/band nt acaner nk guna ye tak..
alaa skang modem ni dh berlambak2 dah..ada yang rm50... cer cariii

ok sekarangg sila laa gugel website Umobile

tataaa....


Resepi Fritata telur

Ramai yang rekuess nak resepi Fritata saya ni... nampak menarik walaupun campak2 ikut sukahatikk saya je ni... meh saya share kat sini.. resepi sebanar saya tatau sebenarnya.. hahaha bajet kenkunon pandai... hahahaha blasahhhh je kalo x sedap jgn marah tauu ;P

untuk versi Diet ATKINS

Bahan A:
1. isi ayam (boleh gantikan dgn udang/daging cincang)
2. bawang merah3. bawang putih
3. cili api (ikut suka)
4. serbuk perasa megi secukop rasa/garam (ikut suka) jgn lebih sgt tauu.. diet kannn :P
5. minyak/butter

Bahan B:
1. Cauliflower - rebus hingga lembut
2. sayuran bayam/brokoli (ikut suka)

Bahan C:
1. Telur ayam (dipukul) ikut suka byk mana
2. Cheese 
3. Italian herbs (ikut suka)

Cara:
1. Panaskan myk dan tumis bawang merah+putih+serbuk perasa+cili, masukkan ayam dan goreng hingga masak. Panaskan butter sket dlm magic pan, masukkan telur yang di pukul sikit utk layer kan.. masukkan bahan B..then masukkan Bahan A yang dah masak tadi. Masukkan telur hingga habis...pastu taburkan italian herbs. Tutup dan masak dgn api perlahan, pastu terbalikkan pan tu. Last seblom hidang taburkan cheese. Siap!! nak senang campurkan semua bahan2 tu skali pun boleh...




untuk versi tak diet:

hanya tambahkan kentang jek..



selamat mencuba..

Rabu, 19 Februari 2014

Menu & Resepi makanan Atkins

 lamaaa tak update!! sorryyyyyyyyyyy....

Alhamdullilahh dah nak masuk 2 bulan dengan Atkins ni... Tapi dah kantoi lagi 3 hari lerr... hahaha.. dok otel makan sedap2 oiiii sib baik berat tak naik.. Alhamdulliillahh

Hari ni saya start RE-INDUCTION

Resepi: Egg Wrap with Chicken Cheese 
(resepi asal dpt dari KDA)

1. Isi ayam potong kecik2
2. bawang putih & merah hiris/cincang
3. serbuk secukup rasa sikit (jgn letak byk2 sebb nanti masin sgt)
4. Daun Sup
5. Serbuk kurma
6. Cili api cincang

Gaul semua bahan2 tersebut then panaskan kuali dan skit myk. Masukkan semua hingga masak. lepas tu angkat dan asingkan.

Pukul telur 3 biji dan masak cam telur dadar... jgn balikkan.. biar dgn masak dgn api perlahan, dah hampir masak masukkan ayam tadi.. hiris2kan cheese kemudian wrapkan! Siap!!!


 Day 40++ (x terkira plak dah hihi)
ramai tanya camne nak kempiskan perut... senangg jekkkkkkkk
tarikk napassssssssssss jgn lepass... hahahahaha
okkkk3! tipu jek...
rahsia dia diet ATKINS lorrr..
dlm gambar tu saya tak pakai girdle2 tauu.. maklumlaa dok otell nak makan byk2 sedap2 nt tak muatt
hahahaha...

sekian, nt ada resepi menarik saya share2 lagi


Rabu, 5 Februari 2014

Menu & Resepi Atkins


 Egg Cheese Tart versi atkins:

 Bahan:
1. Pukul telur 2-3 biji (ikut suka) - asingkan
2. Kobis hiris halus2 + Tuna/udang/ayam (*ayam tu goreng dulu)
3. Rebus cauliflower hingga lembut..lepas tu lenyekan buat macam kentang tu
4. serbuk italian herbs
5. serbuk sedap rasa sikit
6. cheese 
(nk letak daun bawang pun boleh...ikut suka)

Gaulkan bahan no. 1 hingga 5

Cara:
1. panaskan magic pan... letak butter sikit dan masukkan telur yang dah dipukul tadi dlm bekas aluminium (jgn penuh sgt). lepastu masukan bahan2 lain (no. 1 hingga 5). biarkan hingga masak... sebelum angkat letakkan cheese atas tart tadi... biarkan 1-2 minit lepastu baru angkat... siap!! nak pedas2 letak cili api... marbelessss uolsss hihihi

 makan dgn sos nandoos


 Chicken Egg Cheese versi atkins

Bahan:
2 biji telur (untuk buat telur dadar) ikut suka nk bp biji
isi ayam
serbuk kurma ayam
Cili api hiris2
serbuk secukup rasa megi sikit (jgn byk sgt sebb ianya sgt masin)
Mayonis kewpie
daun bawang 
hiris bwg putih +bawang merah sikit
Cheese
*(gaul ayam dgn serbuk kurma+secukup rasa+daun bawang+cili api)

boleh ubah guna serbuk kari... ikut suka ye!

Cara:
tumis bawang...masukkan ayam dan goreng hingga masak. Asingkan. Goreng telur dadar... kemudian letakkan ayam, mayonis sikit dan cheese atas telur dadar tadi... kemudian lipat telur dan potong dua... siappp!!

my lunchbox

Happy Atkins uolsss....
Baju ni last pakai tahun 2010... lepas tu mmg tak leh sarung dahh...huhuhu
lepas 3 minggu atkins.. Alhamdullilahhhh
cam tak caya 


Selasa, 4 Februari 2014

Atkins after 31 days

Alhamdulillahhh...

yeayyyy diam tak diam dah sebulan buat atkins.... masa mula2 start dulu rasa tak sbar sgt nak tgk result selepas 2 minggu... pastu sebulan...dan seterusnyaaa...

Alhamdullilahhh... Terima kasih Allah sebab berikan saya kekuatan dan kesabaran... tak kisah lah sapa2 yang nak komen nak kutuk.. nak perli2 apa yang saya buat selama ni... dah lali dah... heyyy.. SEBENARNYA dorang CEMBURU okeyyy.... lalalalalaaa... sebenarnyaaaaa laa kan... hihihi... think positive... saya tak kacau dorang... bukan duit dorang pun... hehehe!

macam mana nak cari semangat?... saya hari2 buka FB Kelab Diet Atkins... kat situ byk tips banyak resepi... dan macammm2 adaa... bila tgk gamba2 org2 yang berjaya lagiiiiiiiiiiiii laa saya bertambah2 semangatt! saya pun nak jadi macam dorangg...

Bukan mudah nak lawan seribu satu macam perasaan... cuba fikirkan... selama bertahun2 kita hidup ni.. xkan tak puas2 lagi nak melantakkk makan macam2 tu? pastu org badan besar ni... usia baru 30 dah nampak tua cam umur 56thn??? ngeri tak??... memang pedass ayat tu... jadikan motivasi dalam diri... bukan nak cantik.. tapi nak hidup sehat.. selesa... cantik itu BONUS dari yang Pencipta...


Contoh menu yang saya ambil hari2:

Bangun Pagi:
1 sudu cuka kurma + 1 gelas air suam

Sarapan:
scramble eggs + isi ayam +ikan dgn salad
(ikut suka hati nak mkn byk mana...bp biji telur.. biasa saya buat 2..3 bj)

Makan Tghari:
ikan/ayam grill + salad

Malam:
chicken/beef patties + salad

Air 3-4 liter sehari

*menu tu boleh tukar2...sebb takot jemu plak kan...
- Nasi goreng kampung dgn ikan bilis goreng
- tart telur dgn tuna 
- sup cauliflower 
- salad + sushi telur +ikan salmon grill

Setiap hari saya bawa bekal ke ofis... masak sendiri sgt puas hati dan kenyang... menu tukar2 ikut suka... nak seribu daya kan... set minda kita diet ni mudah je...


 Tart telur Tuna Cheese 
 sup cauliflower
nasi goreng kg cili api

Resepi saya share nest entry ye!!

tungguuu...






LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Selamat Ulang Tahun Sayang....