Pengikut

Selasa, 19 Februari 2013

Kota Kinabalu, Sabah part 1 (day 2): 'Monsopiad Culture Village'

Hari ke-2 (umpama mimpi berada di negeri bawah bayu ni.. :D)

hari ke-2, kat sini jam 6.00pagi dah terang yeee....pastu jam 6 petanggg dah golappp okeh kat KL kul 7 mlm masih terang benderang... bayangkan jam 7 di KK camner?

Pukul 7.00 pagi siap2 pergi b/fast, kat hotel ni dekat2 ngan kedai makan, ada mamak dan ada melayu so boleh pilih, ikut tekak hubby adalah mamakkk... hehe

Destinasi yang kami nak tuju adalah 'Monsopiad Cultural Village' nak tahu sejarahnyaa boleh baca sini :

 'Monsopiad Cultural Village' terletak di Penampang,Sabah... sampai sini sila laa guna khidmat incikk GPS... walau pun incik GPS pun sangap jugaak kan. Keluar awal untuk elak jem... kita mana laa tau kan keadaan kat KK ni kot2 laa jem seteruk di KL ni ke tak. 

nak ceta pasal signboard kat sabah ni kan... sangat laa kelakarnya... tapi ada bahaya disebaliknya... sila berhati2 ok... asalkan uols nampak signboard jek cepat2 laa bersedia utk membelok.. sebab signboard dorang ni betul2 dekat dgn simpang tu... sangat kelakarrrr.. siap terlepass then terpaksa pusing semula. nasib baik la kat kawasan ni tak banyak sangat kereta.

Alhamdullilah sampai juga ke Monsopiaddd.... apa ada sini? sejarah? ishkk sorry den tak tauu :P hubby adalah pencinta sejarah dia amat suka bab2 cam gini...

*Monsopiad adalah seorang wira kadazan

kawasan ni takde laa sebesar mana macam kat Sarawak tu...
tapi penuh sejarah dan tngkorak2 tauu... eeii tatott!

kami sampai lebih kurang jam 9/10pagi macam tu.. rasanya kami adalah pelawat pertama kot..
Bayaran masuk Dewasa RM55.00/seorang
kat sini disediakan kan bubur dan minuman ringan...



kami diminta tunggu di sini sementara menunggu 'Tour Guided' yang akan membawa kami untuk mengenali satu persatu sejarah di dalam perkampungan budaya ni

ulat sagu... dia cakap ulat ni rasa cam mkn kelapa??
mauuuu kaa?? hehehe



(iiiyewwww i nampak selimm?? hihihi)

rumah tengkorak
ini adalah tengkorak manusia yang berusia beratos tahun tu... semua ada 42 kepala...

pasu2 tu adalah tempat penyimpanan mayat2 zaman dulu mengikut saiz 


Dah penat meronda... jommm layan cultural showwww...



masa ni tak ramai pun.. tu sebab beranii naik pentas hihihi!!... kalo ramai..kim salamm :P

nexttt:

'Lok Kawi Wildlife park'






2 ulasan:

ISs berkata...

wawww...best nya...
macam nak g sana la...
suka tgok...

jom singgah :

Menarik : Muzium Sains Miami Lengkap Dengan Tangki Jerung
Gempak : Gua Ais Terbesar Dunia
Seram : Kuasa Air Sungai Membelah Jalan Raya
Pelik : Kenapa Tasik Garam ni Warna-warni.?
Gempar : Ombak Keluarkan Cahaya Biru
Serius : Jambatan Nabi Musa Di Belanda

Dan Banyak lagi di Green Life..

nini berkata...

bestnya....saya dok kat sabah hari tu tak sempat p sini...=D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Selamat Ulang Tahun Sayang....